TETOVAŽE – KAKO ODABRATI PRAVI SIMBOL ZA SVOJU TETOVAŽU I ŠTA ON ZNAČI

Prije no što, među tisućama različitih motiva, odaberete idealnu tetovažu za sebe. Istražite što simbol koji ćete doživotno nositi na svojoj koži uistinu znači i odgovara li vašem karakteru.

 

 

 

 

 

etoviranje je mnogo više od kreativnog ukrašavanja i oslikavanja ljudske kože. Tetovaže nisu tek pomodna novotarija. One su kroz povijest bile dio gotovo svih danas poznatih kultura.
No, u svakoj od tih drevnih kultura određeni su simboli imali drugo značenje. Većina ljudi koji se danas odluče neki simbol ili sliku trajno ugravirati na kožu, ne zna njihovo pravo značenje.
Ima i onih koji istražujući značenje svoje tetovaže od šume raznoraznih navodnih značenja jednostavno previde ono pravo te ju potpuno pogrešno tumače.

JABUKA – simbolizira povodljivog muškarca koji lako popušta iskušenjima. Simbol porijeklo vuče iz biblijske priče o Adamu i Evi, kada je Adam popustio iskušenju te pojeo zabranjeno voće.

TETOVAŽE KOJE POPUT POVEZA OBAVIJAJU RUKU – simbol su ropstva, zatočeništva i zatvorske kazne. Plemenske tetovaže oko ruku kakve danas susrećemo podsjećaju na identifikacijske oznake afričkih plemena, dok bodljikava žica simbolizira dio života proveden u zatvoru ili zatočeništvu.

 

 

 

 

 

PTICE – najčešće simboliziraju slobodu, a zbog čestih seoba simbol su i mornareva povratka kući. Lastavica ili vrabac među zvijezdama simboliziraju savladavanje prepreka i pronalaženje pravog puta u tami, kada je moreplovcima plovidba morem najopasnija.

MAČKA – simbol brižnosti i pažnje. Za Egipćane, mačka je pak simbol smrti. Iako je u mnogim drevnim kulturama slovila kao sveta životinja, vjerovalo se da mačka može prijeći iz svijeta živih u svijet mrtvih te da je glasnik koji živima nosi poruke od mrtvih.

BODEŽI – simboliziraju mnogo toga, od osvete do noža u leđa, no pravo značenje vuče iz Japanske kulture. Kada je Samuraj ratnik iznevjerio svog kralja na zadatku ne toliko važnom da počini časno samoubojstvo, Harakiri, morao si je odrezati palac da bi pokazao da iskreno žali zbog neuspjeha te je bodež postao simbol odanosti.

ZMAJ – Američki zmaj je simbol snage, a Japanski zmaj simbolizira mudrost i inteligenciju. Kada je „u društvu“ s tigrom simbolizira mudrost i ljepotu.

OKO – prve takve tetovaže tetovirali su zatvorenici na leđima onih zatvorenika koji su obilježeni kao doušnici ili su bili seksualno zlostavljan od strane drugih zatvorenika. Oko je i simbol svjesnosti.

OKO EGIPATSKOG BOGA SUNCA RA – suprotno od Horusa, njega simbolizira desno oko, a tetovaža simbolizira stvaranje života

HORUSOVO OKO – Horus je bio egipatski bog rata i zaštite koji je u borbi sa Sethom izgubio lijevo oko te ono postaje njegov simbol. Vjeruje se da one koji imaju ovu tetovažu tijekom borbi štiti sam Horus.

LOTOSOV CVIJET – Često ga se pogrešno tumači kao simbol ljepote. To je izrazito lijep cvijet koji pak raste u mutnoj, blatnoj vodi te simbolizira duhovnu čistoću.

SIDRO – sigurnost, nada i spas. Tetoviraju ga i oni koji su odlučili „pustiti korijenje“ ili zasnovati vlastitu obitelj.

ANĐEO – zaštita, čuvari snova

 

 

 

 

 

ŠIŠMIŠ – dugovječnost, sreća i misterija.

PAUKOVA MREŽA – na laktu je simbol uzimanja života. No, pravo značenje ove tetovaže je složenije. Rasprostranjena je među bajkerima te simbolizira pad s motora u paukovu mrežu koja će spasiti motorista od ozljeda.

LEPTIR – simbolizira privremeni element života , duhovnu besmrtnost

LANAC – ako je slomljen znači slobodu, ako je neoštećen simbolizira ropstvo

KLAUN – Smijeh, suze, neizvjesnost i nesigurnost

KRIŽ – kršćanski simbol vjere, žrtve, ljubavi i spasenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *