GLEDANJE TELEVIZIJE POGUBNO ZA VID

Tokom rasta i razvoja djeci treba ponuditi ravnotežu između gledanja bliskih i udaljenih slika i tako utjecati na pravilan razvoj očnih mišića.
Nacionalni institut za vid u američkoj državi Merilend proveo je istraživanje i otkrio da je u SAD u zadnjih 40 godina broj kratkovidne djece porastao za 40 posto.
Kratkovidnost je izlječiva i ispravlja se naočalama, lećama ili operacijom, ali na kraju ispada da mnogo košta. Osim toga, može biti smetnja u društvenim odnosima, izazvati glavobolje i utjecati na uspjeh djece u školi. U najgorem slučaju, kratkovidnost može dovesti do sljepoće.

 

 
Kao direktne uzroke kratkovidnosti istraživanje navodi dugo gledanje u ekran računara i ekran mobitela. Zato stručnjaci preporučaju roditeljima da više vremena s djecom provode na otvorenom u raznim aktivnostima.
Naime, djeca sve više vremena provode u zatvorenom, gdje su osuđeni na aktivnosti poput slanja SMS-ova, igranje na računaru, igranje videoigrica i gledanje televizije.
Osim drugih posljedica kobnih po zdravlje kao što su problemi sa težinom, bolovi u kičmi i manjak vitamina D, sada je otkriveno i pogubno djelovanje na vid i zdravlje očiju.
Zato tokom rasta i razvoja djeci treba ponuditi ravnotežu između gledanja bliskih i udaljenih slika, jer oko doseže maksimalnu dužinu vidljivosti u tinejdžerskim godinama.
Oko je mišić kao i svaki drugi i treba ga vježbati, osobito kada se razvija, prenosi avaz.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *